Librixer – ett modernt tröskverk med textil potential
Kan en högteknologisk materialseparator i Skillingaryd vara en del av lösningen i textilbranschens jakt på cirkularitet?
Kan en högteknologisk materialseparator i Skillingaryd vara en del av lösningen i textilbranschens jakt på cirkularitet?
En hållbar logistik för textilbranschen stod i fokus när ännu en upplaga av minikonferensen Textile Challenge ägde rum i DO-tank center på Science Park Borås förra veckan.
Idag baseras data kopplat till CSR (Corporate Social Responsibility) och miljöpåverkan ofta på uppskattningar, beräkningar och i vissa fall faktiska data. Men finns det ett sätt att göra detta automatiserat där man inte kan manipulera datan? Projektet Mikrofabriker har som målsättning att ta fram en ”svart låda” för modebranschen. Inspirerade av transportindustrins svarta lådor för…
Read more
Historiskt sett har vi varit bra på att öka livslängden på klädesplagg som redan är tillverkade genom att lappa, laga och sy om. Det är ett hantverk som vi nu börjar värdesätta igen, men som de flesta inte längre behärskar. Tänk om det fanns en maskin som kunde göra jobbet åt oss – en remake-maskin.…
Read more
Omställningen till ett klimatsmart samhälle är vår tids stora utmaning, en utmaning som också rymmer möjligheter. Hur kan vi forma våra liv och vår närmiljö så att vi kan skapa en attraktiv framtid som också är klimatsmart och resurseffektiv? Västra Götalandsregionens miljönämnd presenterar nu två utlysningar inom ramen för kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer…
Read more
Friheten och möjligheten att få skapa var det som ledde Nils-Krister Persson fram till valet att satsa på forskningen. Var annars får man möjligheten att skapa helt nya textilier som världen inte tidigare sett och som löser problem på ett oväntat sätt, kanske inom ett område där textilier tidigare inte varit en lösning överhuvudtaget. För…
Read more
Hur ser en hållbar klädekonomi ut? Det är grundfrågan för det nya forskningsprojektet ”Framtidens hållbara kläder”, där Science Park Borås och Högskolan i Borås deltar. – Förhoppningen är att vi kan få ett större perspektiv på hela ekosystemet för hållbara kläder, säger Adrian Zethraeus, projektledare på Science Park Borås. Projektet, som leds av IVL Svenska…
Read more
2021 var ett omtumlande år på många sätt och vis. På Science Park Borås fortsatte arbetet för en hållbar framtid, såväl socialt som ekonomiskt. Nu kan du läsa om samtliga projekt och visioner i årets verksamhetsberättelse. Även om pandemin fortsatte prägla vardagen har Science Park Borås och dess partners under 2021 tagit många viktiga steg…
Read more
Nyhetsbrev Gå med i vårt nyhetsbrev Jag vill få relevant information från Science Park Borås till min inkorg. Science Park Borås ska inte dela eller sälja min personliga information. Jag kan när som helst avsluta prenumerationen.
Varje månad möts styrgruppen för projektet Framtidens Kvarter – för en hållbar livsstil. I styrgruppen finns representanter från de verksamheter som initierat projektet och som arbetar med projektet och utvecklingen i Västerbro. Från Science Park Borås: Peter Serrander (projektsamordnare) och Sarah Norving (projektledare Framtidens Kvarter). Från Riksbyggen: Michael Ekberg (regionchef), Tommy Prissberg (marknadsområdeschef mellansverige), Malin…
Read more
Projektet Framtidens Kvarter – för en hållbar livsstil vill undersöka och skapa bostäder anpassade för att underlätta för en cirkulär livsstil. Ett cirkulärt boende med flera gemensamma ytor och gemensam tillgång till produkter kan minska människors behov av att själva äga allt de behöver. Det cirkulära boendet kan därmed inkludera tillgång till allt som behövs…
Read more
Ett grönt stråk kommer att gå igenom hela Västerbro-området och skapa en öppen och allmän yta för boråsaren och besökaren. Kvarteret kommer att ha kommersiella lokaler i bottenplan för att skapa en modern och gemytlig stadsmiljö. Än så länge konsumerar människor i första hand linjärt genom att köpa nytillverkade produkter, som så småningom slängs eller…
Read more
Projektet Framtidens Kvarter – för en hållbar livsstil och dess tema 1 ska undersöka möjligheter till återbruk och cirkulära lösningar, inte bara gällande material utan även energi och vatten, samt en samverkan mellan kvarterets aktörer och förutsättningar på platsen. En annan aspekt handlar om att planera arkitektur och planlösningar för att underlätta den hållbara livsstilen…
Read more
Under två dagar bjöd projektet Mikrofabriker in till roadshow och workshop under temat ”Den ideala textilfabriken” där mötet mellan textil- och modebranschen och automationsbranschen stod i fokus. Målsättningen med dagarna var att skissa fram hur en framtida automatiserad svensk textilproduktion skulle kunna se ut. Deltog gjorde ett antal av Automation Regions medlemsföretag samt personer verksamma…
Read more
Initiativet ”New European Bauhaus” ska bidra med förutsättningar för EU:s medborgare att tillsammans skapa framtidens hållbara och inkluderande samhälle. Nu har Sveriges riksarkitekt, tillika svensk kontaktpunkt för New European Bauhaus, Helena Bjarnegård tillsammans med det svenska partnerskapet träffats för första gången i Borås på initiativ av Science Park Borås och Navet Science Center. Under hösten…
Read more